Jaarlijks duizenden doden door WERK!


Elk jaar sterven in Nederland zeker 3000 mensen door hun werk. Dat zegt de FNV na onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Voorheen had de arbeidsinspectie meer dan genoeg inspecteurs om de arbeidsomstandigheden te controleren en genoeg artsen in dienst om ziekte door arbeid te constateren. Maar door alle bezuinigen van de overheid worden er steeds meer inspecteurs wegbezuinigd en heeft de arbeidsinspectie landelijk nog maar één arts in dienst voor alle werkende Nederlanders. Dit is een politieke keus die de overheid heeft gemaakt, waardoor werknemers onnodig ziek worden en velen  zelfs komen te overlijden door werk. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid interesseert zich daar niet voor en wil nog meer bezuinigingen door voeren op de arbeidsinspectie. Het is dus letterlijk werken tot je er dood bij neer valt. Dat zou weer pensioengelden en AOW schelen. Een bewuste keus van de politiek die bezuinigen belangrijker vinden dan het welzijn van de werkende burger, die ook nog eens financieel worden uitgekleed om de staatskas te spekken, peperdure afscheidsfeestjes voor hoge topambtenaren te kunnen betalen, dure overheidreisjes te kunnen betalen en onwijs dure prestigeprojecten te kunnen bekostigen. En dat mag zelfs mensenlevens gaan kosten op de werkvloer. En met dit alles spant met name de VVD en het CDA de kroon.
De overheid bezuinigt al jaren op de arbeidsinspectie en dat resulteert in gevaarlijke situaties. Jaarlijks komen dus 3000 mensen om op het werk. Voor heel Nederland, met ruim 7 miljoen werknemers, zijn er nog maar 220 inspecteurs die moeten waken over veilige arbeidsomstandigheden. Door onderbezetting zijn ze niet meer in staat werkomstandigheden goed te onderzoeken. En wanneer inspecteurs een rapport moeten opmaken van een incident hebben ze geen tijd om het ongeval tot te bodem uit te zoeken. Het slachtoffer krijgt vaak de schuld van zijn ongeluk omdat het moeilijk is te bewijzen dat de werkgever nalatig is geweest. De ondernemingsraad van de Arbeidsinspectie, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vertelt dat er door bezuinigingen veel te weinig inspecteurs zijn om bedrijven te controleren op veilige werkomstandigheden. Gemiddeld wordt een bedrijf maar eens in de dertig jaar bezocht. Daardoor vallen er onnodig veel slachtoffers op de werkvloer. Volgens oud-arbeidsinspecteur P. de Leeuw mist de Arbeidsinspectie een rechercheurmentaliteit. Ze gaan niet tot de bodem bij het onderzoek omdat dit te veel tijd kost. Ook W. van Veelen, specialist op het gebied van arbeidsongevallen bij de vakcentrale FNV, bevestigt het beeld van een Arbeidsinspectie die door chronisch capaciteitsgebrek haar werk niet meer goed doet: “De rek is er uit. De inspecteurs raken totaal overwerkt. De motivatie wordt dan natuurlijk minder, want als je elke dag aan het werk gaat met veel te veel zaken, dan gaat het niet meer lukken”.
Kanker door werken met chemicaliën komt het vaakst voor. Chemische stoffen op het werk leiden tot zo'n 1350 doden per jaar. Schilder overlijdt na val van steiger”, “Boer komt om in gierput”, “Havenarbeider geplet door container”. Krantenberichten, die vaak worden afgesloten met de zin: de Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. Het zijn een paar voorbeelden van de 200.000 arbeidsongevallen die jaarlijks letsel veroorzaken, soms met dodelijke afloop. Maar er overlijden elk jaar ook 3000 mensen door beroepsziekten, dat zijn ziekten die direct te maken hebben met het werk dat mensen doen. Zoals kanker door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, maar ook hart- en vaatziektes door werkstress. De FNV noemt het 'schokkend' dat jaarlijks ook ongeveer 200 miskramen voorkomen, doordat de ouders hebben gewerkt met gevaarlijke chemicaliën.
De Arbeidsinspectie moet erop toezien dat werknemers gezond en veilig hun werk kunnen doen. Maar dat gebeurt niet meer. Door bezuinigingen zijn er veel te weinig inspecteurs om bedrijven te controleren; gemiddeld wordt een bedrijf maar eens in de dertig jaar door de Arbeidsinspectie bezocht. Daardoor vallen er onnodig veel slachtoffers op de werkvloer.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten - te wijten aan veel te hoge werkdruk - scoren met 825 sterfgevallen ook hoog. Dat geldt ook voor longaandoeningen, waardoor jaarlijks 570 doden vallen. Daarnaast sterven er werknemers aan infectieziekten (50), waarvan Q-koorts een van de nieuwste voorbeelden is.

Werk wat je met tegenzin moet doen

Vaak worden werkelozen verplicht in baantjes gedrukt waar ze zich helemaal niet in thuis voelen nadat ze wekenlang in re-integratietrajecten worden gehersenspoeld. En dat levert veel psychische ellende op, waardoor de werknemer voor langere tijd uit de roulatie kan raken. Maar omdat ze financieel afhangen van de overheid en ze geen aangeboden werk mogen weigeren, hebben ze geen enkele zeggenschap over het soort werk wat ze willen doen. En de overheid heeft maar 1 doel, en dat is koste wat het kost de werkeloze zo snel mogelijk uit de uitkering te wippen. En dat met alle nare gevolgen vandien wanneer deze mensen geen zeggenschap hebben of ze wel of niet de baan willen accepteren. Jaarlijks leveren deze gevallen tientallen depressieve mensen op en soms enkele sterfgevallen. Anderen raken aan de drank en de drugs om de dwang en drang door te komen. Deze mensen komen daardoor nog sneller langs de kant te staan dan zonder re-integratie en verplichte werkaanvaarding en kunnen blijvend arbeidsongeschikt raken.
Arbeidsongevallen
Het aantal doden door arbeidsongevallen is met 100 relatief laag vergeleken bij het totale aantal sterfgevallen. Het onderzoek geeft geen cijfers over het aantal zelfdodingen door werknemers, bijvoorbeeld door pesten op het werk.

Voorkomen

Volgens de onderzoekers is het vaak moeilijk om de relatie tussen werk en overlijden één op één te benoemen. "Maar het is wel duidelijk dat we met een serieus probleem van doen hebben", volgens de onderzoekers. Het centrum stelt verder: "De meeste van deze sterfgevallen hadden voorkomen kunnen worden."

Ongunstige omstandigheden

Gert van der Laan van het Centrum voor Beroepsziekten stelt dat mensen in sommige beroepen eerder worden getroffen dan in andere. "De dood discrimineert. Daarbij speelt ook de wet van ophoping van ellende: mensen met ongunstige arbeidsomstandigheden hebben vaker een minder gunstige leefstijl (rookgewoontes, dieet)."

Registratie

In reactie op de uitkomsten van het onderzoek stelt FNV-bestuurder Leo Hartveld: "De grenzen van deregulering en privatisering zijn allang bereikt: bedrijfsartsen registreren slecht en de handhaving faalt. Bovendien moet de registratie van werkgerelateerde sterfte goed worden opgezet. De overheid moet ophouden om alles aan sociale partners over te laten."

Cijfers wereldwijd

Volgens de International Labour Organisation (ILO), de VN-organisatie voor arbeid te Geneve, sterven jaarlijks meer dan 2 miljoen werknemers door ongelukken en arbeidsgerelateerde ziekten, vinden er 270 miljoen ongelukken op het werk plaats, leidt blootstelling aan chemische stoffen tot sterfte van 440.000 werknemers en leidt asbest jaarlijks tot zo’n 100.000 doden.

Workers Memorial Day

Het onderzoekis uitgevoerd in het kader van Workers Memorial Day. Op 28 april herdenkt de vakbeweging wereldwijd werknemers die door hun werk gestorven zijn. FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld spreekt van een “geruisloos drama, waarvoor veel meer aandacht moet komen. Waarom slaagt de overheid er wel in het aantal verkeersdoden aanzienlijk terug te dringen?”
Resultaten onderzoek 
Uit het onderzoek blijkt dat kanker door het werken met chemische stoffen en asbest de voornaamste doodsoorzaak is: 1.350 sterfgevallen. Ook hart- en vaatziekten – te wijten aan veel te hoge werkdruk -  scoort hoog: 825 doden. Daarnaast sterven er ook werknemers aan longaandoeningen (570) en infectieziekten (50), waarvan Q-koorts een van de nieuwste voorbeelden is.
Schokkend is ook dat er jaarlijks naar schatting 200 ongeboren baby’s sterven, doordat hun ouders gewerkt hebben met gevaarlijke chemische stoffen. Het aantal doden door ongevallen op het werk is in vergelijking met de andere doodsoorzaken relatief laag: 100. Het onderzoek geeft geen cijfers over het aantal zelfdodingen door werknemers, bijvoorbeeld door pesten op het werk.
Falend arbeidsomstandighedenbeleid 
De onderzoekers constateren dat sterfte door werk een teken is van een falend arbeidsomstandighedenbeleid. En dat de meeste sterftegevallen voorkomen kunnen worden. Gert van der Laan van het Centrum voor Beroepsziekten stelt dat mensen in sommige beroepen eerder worden getroffen dan in andere. “De dood discrimineert. Daarbij speelt ook de wet van ophoping van ellende: mensen met ongunstige arbeidsomstandigheden hebben vaker een minder gunstige leefstijl (rookgewoontes, dieet).”
Deregulering en privatisering 
In reactie op de uitkomsten van het onderzoek stelt FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: “De grenzen van deregulering en privatisering zijn allang bereikt: bedrijfsartsen registreren slecht en de handhaving faalt. Bovendien moet de registratie van werkgerelateerde sterfte goed worden opgezet. De overheid moet ophouden om alles aan sociale partners over te laten.”
Naleving bestaande wetgeving 
Hartveld constateert dat er bij de naleving van bestaande wetgeving een wereld te winnen is: “Het aantal arbeidsinspecteurs en onderzoeken is veel te laag. Theoretisch is de kans op een bedrijfsbezoek eens in de dertig jaar. En als er al eens een boete wordt uitgedeeld, is dat vaak een lachertje, zo laag. Bovendien moeten inspecteurs zich dan eerst door een complete papierwinkel heen werken.”
Bron: RTL nieuwsFNV en Zembla
Conclusie:
Het is te walgelijk voor woorden dat de regerende politiek helemaal niets doet om mensen een goede, gezonde, plezierige, maar vooral veilige werkplek te bieden zonder dat ze ziek worden of zelfs sterven door werk. Bezuinigingen vinden ze belangrijker dan de gezondheid en het welzijn van de "hardwerkende" medemens. Daarnaast plukken ze alles en iedereen financieel helemaal kaal en zorgen ze er voor dat het merendeel van de werkende Nederlander met een chagrijnig humeur en met tegenzin naar hun werk gaan. Werken moet lonen en moet leuk zijn! Maar hier in Nederland moet je werken om de overheid te spekken en verder moet je niet zeuren en je bek houden, anders wordt je financieel nog harder aangepakt. Nederland staat dan ook boven aan het lijstje van Westerse landen waar de werkomstandigheden ronduit beroerd zijn. Dat was voor jaren terug wel anders. Toen stond Nederland nog boven aan het lijstje van landen met een uitstekende gezondheidszorg, goede werkomstandigheden, goede veiligheid, een hoog tolerantiepijl en ging iedereen nog met redelijk veel plezier naar het werk. Er waren minder zorgen om je baan te verliezen en je kon nog een toekomst opbouwen. Nu is het allemaal het tegenovergestelde. Onzekerheid en ontevredenheid is troef. En dat allemaal dankzij een zootje ervaringsloze gekken die dit land proberen te besturen. Of moet ik zeggen afbreken? En met de VVD en het CDA aan de macht is het er nog beroerder op geworden. Die zien niet verder dan hun inklauwerige en onwetende neus lang is. Sterker nog; ze doen net of hun neus bloed en laten over komen dat het allemaal de goeie kant op gaat met Nederland. Maar in werkelijkheid trappen ze dit land nog verder de afgrond in met hun pretentieloze naieve ideeen en roepen verdacht veel de achterbakse kreet "de hardwerkende Nederlander". Daar moet wel meer achter zitten, want die kreet hoor je veel te vaak. En dat begint onbetrouwbaar over te komen. En al die arme werkende Nederlanders laten zich maar uitbuiten en voor lul gebruiken. En als het even tegen zit worden ze ook nog doodziek of gaan ze dood door al dat overdreven harde gewerk om de boel maar te kunnen blijven betalen. En heel misschien houden ze nog wat geld over om zelf van te genieten. Maar owee dat ze genieten van het leven. Dan zal de overheid daar ook wel weer een stokje voor steken om het leven nog beroerder te maken dan dat ze al hebben veroorzaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten